Suprelorin

Implantatet som räddar liv

Hönsens förfäder, den Röda Djungel Hönan, lägger endast 10-15 ägg på år. Vi har avlat fram alla raser till att lägga stora mängder ägg så att vi kan tjäna pengar och få mat utav dem. Även raser som Silkeshönsen som lägger 150 ägg per år, är fortfarande en extrem volym. 

Många komplikationer kan uppstå under äggläggnings processen. De kan bli äggbunden eller att de lägger ägg inne i buken (egg yolk peritonitis). Framförallt är det påfrestande för deras kropp. Bästa sättet att beskriva det är att de nöts ut från insidan. 

Många hönor får äggledarinflammationer, ofta kroniska. För dem blir Suprelorin implantatet räddningen. Detta implantat stoppar äggläggningen och ger hönan en chans att återhämta sig. Hönor med implantatet lever oftast längre och får bättre livskvalité. 

Vad är Suprelorin?

Detta är ett namn på ett varumärke för läkemedlet "deslorelin acetate". 
Implantatet ser ut som ett litet riskorn som placeras under huden av en veterinär. Implantatets uppgift är att stoppa hormonerna som håller igång äggläggnings processen. 

Implantatet är egentligen skapat för att kemiskt kastrera hundar och katter. Doserna är anpassade och testade på dessa djurslag, därför kan man aldrig garantera hur länge implantatet kommer hålla hos en fågel. Detta varierar mycket från individ till individ. 

Lilla implantatet: 4,7mg (6 månader)
Stora implantatet: 9, 4mg (1 år)

Kostnaden 

Dessa implantat är inte billiga men det är värt de för djurets hälsa. 

Att börja med jag rekommenderar alla att skaffa försäkringar första tiden efter du har köpt dina höns, om du ska ha den som sällskapsdjur. Om du har en försäkring på din höna när den behöver detta implantat så kan du ha tur att de kommer gå på försäkringen. Detta kommer göra stor skillnad angående kostnader.

Jag hade inte försäkring när min höna Poppi behövde denna behandling. Hon är därför friskriven från allt som har med könsorganet att göra, i sin försäkring.

Kostnaden för implantaten kommer variera från klinik till klinik men för att ni ska få ett hum om hur många det kostar så ligger de lilla på 1600kr och det stora på 2600kr i Sverige. 

Min veterinär brukar säga att prisskillnaden är så pass stor och effekten på dem är så marginell så det är inte värt att ta det stora. Jag har själv haft det stora på min höna Poppi, det höll i drygt 8 månader. Medans de små har varit aktiva i sina 6 månader. När jag skriver detta har hon sitt tredje implantat (ett litet) som är inne på månad 7. 

Vanessa fick sitt första implantat här i veckan för att hjälpa hennes öga
Vanessa fick sitt första implantat här i veckan för att hjälpa hennes öga

Första tiden med implantatet 

Det tar ungefär 2 veckor innan implantatet har sin effekt. Min veterinär sa att de kan även få ett ökat hormon påslag innan kroppen inser vad implantatet är där för att göra. 

Bli inte förvånad om din höna får en kraftig ruggning första tiden med implantatet. Detta är normalt och många som äger höns rapporterar att detta händer. Efter denna ruggning så får de starkare och hälsosammare fjäderdräkt, en vad de skulle ha utan implantatet. 

De kan även få sämre aptit eftersom de inte längre krävs lika mycket energi till kroppen, när de inte behöver skapa ägg. De kommer spendera mer tid på att bara njuta av tillfället. 

Att veta när de slutar funka

Som du kanske har anat är inte implantaten permanenta. Det kommer sluta och funka och de kommer böja lägga ägg igen. När de slutar funka är helt individ baserat. Det gäller att känna sin höna, då kan du vara beredd på när implantatet är på väg att sluta fungera. 

  • Hon kommer vara mer vokabulär
  • Äter och bajsar mer.
  • Hukar som de gör inför parning.
  • Slör och kan blir större och rödare.

Kan de användas på andra vis?

De är rapporterat att implantatet har även används hos tuppar som har haft reproduktiva problem, men framför allt har man börja testa att använda de för att lugna ner aggressiva tuppar. 

Det kan även användas hos ankor och gäss, men de är rapporterat att tiden hur länge implantatet håller är ännu lägre en vad de är hos höns. 

Läs mer: